Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ- Χρύσας Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη . ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

 

Ηταν στις αρχές του 2000 όταν προέκυψε η ιδέα της καταγραφής του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη μέσα απο τις αφηγήσεις των επιζώντων. Αυτό συνέβη με αφορμή ενός τηλεοπτικού ντοκυμαντέρ για την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στη Θεσσαλονίκη που είχαμε αναλλάβει μια ομάδα κινηματογραφιστών και από όπου φυσικά δεν θα μπορούσε να  λείπει το έγκλημα που συντελέστηκε στο Χορτιάτη, το Σεπτέμβριο του 1944, από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους. Η σχετική έρευνα που προηγήθηκε όμως, μας απέδειξε ότι  μια μικρή αναφορά για το γεγονός ήταν βεβαίως απαραίτητη αλλα ταυτόχρονα κάτι πολυ λίγο μπροστά σ΄αυτό που ειχε συμβεί και ότι εδώ είχαμε μια συγκλονιστική ιστορία που άξιζε πολύ περισσότερης προσοχής. Ετσι, είπαμε να το αφήσουμε προς το παρόν και να επανέλθουμε κάποια στιγμή, στο μέλλον, με την προοπτική να γίνει κάτι πιο ολοκληρωμένο. Μια ταινία ντοκυμαντέρ που θα αφορά την ιστορία αυτού του στυγερού εγκλήματος που συντελέστηκε στο Χορτιάτη.

 

 Γύρω στο τέλος της δεκαετίας ξανάπεσε στο τραπέζι η ιδέα του 2000. Το 2010 εν μέσω της τρομερής οικονομικής (όχι μόνο) κρίσης, κάποιοι Χορτιατινοί που αγαπάνε τον τόπο τους και η ομάδα των κινηματογραφιστών συναντηθήκαμε και συζητήσαμε την προοπτική να πραγματοποιηθεί αυτή η παλιά ιδέα ενός ντοκυμαντέρ με μαρτυρίες και κάποια καινούργια ιστορικά στοιχεία που είχαν προκύψει εν τω μεταξύ. Εγινε ένα χρονοδιάγραμμα βρέθηκαν οι τρόποι ώστε να μπορεί να κινηθεί στην πράξη η όλη ιδέα και ξεκίνησαν τα πρώτα γυρίσματα.  

 Ηταν ήδη άνοιξη του 2011. Σήμερα η ταινία έχει πια ολοκληρωθεί και αναμένεται η παρθενική της εμφάνιση (πρεμιέρα που λένε) στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, υπό τον τίτλο

  ΚΙ ΟΜΩΣ ΖΩ… -  Το Χρονικό Μιάς Καταστροφής.

Η ταινία είναι μια προσπάθεια να αναδείξουμε ένα θέμα που μας συγκινούσε και μας συγκινεί ακόμη και μας τράβηξε να ασχοληθούμε μαζί του.

Είναι και κάτι άλλο… θα αισθανόμασταν κάπως άσχημα αν αφήναμε αυτήν την συγκλονιστική ιστορία, που με έναν τρόπο δείχνει και όλη την τραγωδία της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, να χαθεί μεσα στη δίνη του χρόνου και εμείς να ψάχνουμε τα θέματα για τις ταινίες μας, αλλού, μακρυά απο τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Το αισθανθήκαμε λοιπόν και σαν ενός είδος χρέους απέναντι στην Ιστορία, την πόλη, με την ευρύτερη έννοια, και την χώρα, που δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά με τόσο άδικο για τους πολίτες της τρόπο. 

Χρύσα Τζελέπη - Ακης Κερσανίδης

και όλη η ομάδα των κινηματογραφιστών της anemiCinema

 

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570 :

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΑΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΛΠ ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 

ΤΗΛ 2310 349500 ΜΠΑΜΠΗΣ 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

hortiatis570.gr | 2008 - 2012 | Διαχείριση ιστοσελίδας: Κώστας Παράδας, kaparadas@hortiatis570.gr | Γιώργος Ρηγόπουλος, rigopolulos@hortiatis570.gr | Σωτήρης Τοκαλατσίδης, admin@hortiatis570.gr