hortiatis570.gr

Switch to desktop Register Login

Σταγόνες και λακκούβες με μέλλον. του Βασίλη Π. Βογιατζή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

-Όλοι ίδιοι είναι. Το πράμα δεν αλλάζει.

-Όχι, αλλάζει.  Και δεν είναι όλοι ίδιοι

Την απαισιόδοξη δήλωση την έκανε η 24χρονη κόρη μου και την αισιόδοξη εγώ ο 65χρονος.

 Έφερα το κόσμο ανάποδα. Εγώ, όχι αυτή.

 

Αν συμφωνείτε μαζί μου οτι τα δημόσια/ δημοτικά πράγματα νοσούν,τότε πρέπει όλοι να κάνουμε τη διάγνωσή μας για την ασθένεια και να προτείνουμε το φάρμακο.

Η δική μου διάγνωση είναι: αδιαφορία του Πολίτη/Δημότη για τα κοινά. Και το φάρμακο: η συνεπής συμμετοχή του! Τα “συστατικά” του φάρμακου  :

Μια δήλωση.“Οταν κυβερνούν οι ανίκανοι φταίνε οι ικανοί. Οταν κυβερνούν οι ανάξιοι, φταίει η γενική απαξίωση” Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Μια αλήθεια. Στη λάσπη της γενικής απαξίωσης των δημόσιων πραγμάτων, έριχνα και γω, χρόνια τώρα, τα απόνερα της αδιαφορίας μου για τα κοινά.  Μια παροιμία. “Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”. Ο Πολίτης είναι το Κεφάλι, από αυτόν πηγάζει η Εξουσία δια της Ψήφου του και της καταβολής των Φόρων του. Δύο άρθρα του Συντάγματος των Ελλήνων. 114. Η εφαρμογή του παρόντος Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. 2. Ο κάθε Ελληνας εισφέρει στην πατρίδα κατα τις δυνάμεις του. Συμπόνια για τον αδύναμο. Σ' αυτό το κράτος όλοι αδύναμοι είμαστε κάθε μέρα, ανάλογα από ποιά μεριά του τραπεζιού βρισκόμαστε. Η υπ αριθμόν 1629/29.7.2014 ανακοίνωση του προέδρου επιτροπής Διαγωνισμού της ΔΕΥΑ Πυλαίας Χορτιάτη για  το έργο”Εργασίες διαρρυθμίσεων σε υφιστάμενο κτίριο γραφείων ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Πυλαίας Χορτιάτη Προυπολογισμού 499.999,00  ευρώ”. Αλληλεγγύη και Συνεργασία. Χρειάζονται γιατί τα δημόσια/δημοτικά προβλήματα μας θέλουν όλους.  Δεν υπάρχουν ούτε Ηρακλείδες ούτε Άγιοι για να φτιάξουν το Δήμο/το Κράτος για μας.

Σκεφτείτε και σεις  για τηνασθένεια και το φάρμακο κι ελάτε να το πείτε στην ημερίδα

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ.  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1

Θα μας καλέσει, ελπίζω σύντομα και ο Δήμαρχος μας.

 

Οι αιρετοί και οι υπάλληλοι, είναι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, στο ίδιο δύσκολο κράτος κι έχουν αδυναμίες όπως όλοι μας. Ο νόμος ορίζει τα καθήκοντα του κάθε δημόσιου λειτουργού του. Για το πως θα τα εκτελέσει δίνει όρκο!

Όσοι είναι επίορκοι, δεν γεννιούνται, γίνονται. Και τους σπρώχνουμε με τη αδιαφορία μας. ”Έχω δουλειές εγώ”! Φτύνοντας ένα “όλοι ίδιοι είναι”, το σάλιο της άδικης κριτικής γίνεται το λάδι που γλυστράει τους πολλούς ενάρετους “απέναντι”, στην αλαζονεία και τη διαφθορά. Τηρώντας βέβαια το γράμμα του νόμου. Τ΄αεροπλάνα, τα βαπόρια και τα εμβόλια, αγοράστηκαν με νόμιμα παραστατικά και διαδικασίες. Οι αποφάσεις των λειτουργών, στην ουσία τους, ήταν βλαπτικές για τους πολλούς και επωφελείς γι αυτούς που τις πήραν!

 

Κι αυτά μπορεί να συμβαίνουν δίπλα μας.

Για τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑ μας, γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο. Εν συντομία, ξέρουμε  ότι  την πληρώνουμε μέχρι τη τελευταία δεκάρα, ότι οι αποφάσεις των διοικήσεων τους οδήγησαν στη λεηλασία των αποθεμάτων νερού και στην χρεωκοπία της που επέβαλλε την αύξηση κατα 150% του τιμολογίου. Όλα σύννομα. Ήταν όμως αναπόφευκτη αυτή η πορεία; Έχω τις επιφυλάξεις μου. Αυτές ενισχύονται από τη δυσκολία δημοσιοποιησουν αναλυτικό λογαριασμό για νερά και  λεφτά και από την άρνηση της Διοίκησης της να ανοίξει τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις, ακόμα και στην εκλεγμένη Τοπική μας Σύμβουλο. Με φοβίζει  η έλλειψη σεβασμού στο αξίωμα του αιρετούαλλά περισσότερο στη δεκάρα του συντοπίτη που πληρώνει το μισθό τους. Με τρομάζει η ανοχή και  η κατανόηση του Δημάρχου σ' αυτή την συμπεριφορά.  Αλλά και η δική του, που την ειρωνεύτηκε δημόσια ότι “Εχετε βίτσιο κυρία μου να παρακολουθείτε διοικητικά συμβούλια”.Τρομοκρατούμαι όμως επειδή, εγώ, ο Δημότης δεν του είπα ΤΙΠΟΤΑ. Το “έφαγα”. Μαζί με όλους τους παρισταμένους! (Συζητώ με το Δήμαρχό μου, Ασβεστοχώρι 2018.)

Και πως φτάσαμε εδώ; “Ξέρω 'γω; Όλοι ίδιοι είναι” Το ρωμείκο δε σώζεται, ούτε χαλάει από μένα..

 

Σωστά...

Χαλάει (και σώζεται) από όλους μας. Απ αυτά που κάνουνε οι λίγοι κάθε είδους Εκπρόσωποι “οι έρημοι κι απρόσωποι” και κυρίως από αυτά που δεν κάνουμε οι πολλοί. Και το κυριότερο, κατά τη γνώμη μου, που δεν κάνουμε είναι να μιλάμε μεταξύ μας για το νερό αλλά και τόσα άλλα που τρέχουν δίπλα μας.

Γιατί θέλει άλλου είδους θάρρος να πω του γείτονα μου να μη διώχνει τα φύλλαμε το λάστιχο, να μη πετάει ό,τι να 'ναι μέσα στους κάδους των σκουπιδιών, να ανοίξουμε μαζί μονοπάτι στα χιόνια μέχρι το δρόμο. Γιατί ο Δήμος ούτε μπορεί ούτε πρέπει να μου καθαρίσει την πόρτα απ' τα χιόνια.

Και κακώς μου το υπόσχεται! “Μη σκας, εγώ είμαι εδώ!” Σωστά είναι. Αλλά “Είμαι όσο μπορώ” μου λέει χαμογελώντας όταν διαμαρτύρομαι. Ενώ εγώ Πληρώνω όσο Πρέπει! Ο λογαριασμός σε μας έρχεται! Πάντα! Και της τροϊκας από το Κράτος, και της ΔΕΥΑ από το Δήμο μας!

 

Λέω να διεκδικήσουμε πεισματικά και επίμονα αυτό που μας αξίζει. Και θα αλλάξουν τα πράγματα. Γιατί οι υπάλληλοί μας είναι παρατημένοι. Και παραιτημένοι. Χρειάζονται το ευχαριστώ μας μαζί με τη κριτική μας. Ο μισθός τους πληρώνει τους λογαριασμούς τους αλλά ο καλός μας λόγος τη ψυχή τους. Ο έλεγχός μας στηρίζει την αρετή τους.

Μόλις δυο τρεις άνθρωποι ρώτησαν, επίμονα, πέντε πράγματα τη ΔΕΥΑ, μόλις καμμιά εκατοστή συντοπίτες συνυπέγραψαν αυτονόητα ερωτήματα, μόλις η τοπική εφημερίδα φιλοξένησε λίγες αράδες για το νερό, τότε η ΔΕΥΑ, σαν έτοιμη από καιρό, κατέθεσε όπου έπρεπε την μελέτη αντικατάστασης του δικτύου υδρευσης του Ασβεστοχωριου.  Αυτήν, που δεν ήξερε πως να την χρηματοδοτήσει κι έψαχνε βρεί τον τρόπο.

Και η μέχρι χτές αραχνιασμένη ιστοσελίδα της ζητάει τώρα, σε κάθε κλικ, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επισκέπτη για να τον ενημερώσει! Ίσως αναρτήσει εκεί τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας (βλέπε www. Hortiatis570.gr). Και ποιός ξέρει; σύντομα μπορεί να μας ενημερώνει από μόνη της για τους υπάλληλους της, που ποτέ δεν φτάνουν, για τα σχέδια της, τα προβλήματα της! Που είναι τα δικά μας! Κι αν τότε χασμουρηθούμε, τότε καλά να τα παθαίνουμε!

 

Ο νέος νόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο επονομαζόμενος “Κλεισθένης 1”, προβλέπει  την απλή αναλογική για τις επερχόμενες εκλογές, αυξημένη συμμετοχή δημοτών στα όργανα του Δήμου και αυξημένες αρμοδιότητες στα Τοπικά Όργανα!

Ο Δήμαρχος  δήλωσε πως δεν προτίθεται να μας ενημερώσει σχετικά. (“Συζητώ με τον Δήμαρχό μου, Ασβεστοχώρι, 2018). Ούτε και η Αντιπολίτευση βλέπω να ενδιαφέρεται. Εμείς λοιπόν ας το απαιτήσουμε εγκαίρως. Δημοτικές αίθουσες έχουμε σε κάθε χωριό. Χρόνο πρέπει να βρούμε. Απ' τις δουλειές μας!

Η συμμετοχή των δημοτών προϋποθέτει, την έγκαιρη και καλή πληροφόρηση τους. Όχι μόνο για τις αποφάσεις, αλλά και για τα προβλήματα του Δήμου, για τις επιλογές που προσφέρονται για να λυθούν, για τις προτεραιότητες που πρέπει να μπουν. Πληροφόρηση συνεκτική και συνεχής!

Ειδ' άλλως αισθάνεσαι ανόητος! Και δεν συμμετέχεις! Ή σε διώχνουν! “Αφού δεν ξέρεις, τι μιλάς;”

 

“Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια”!

Κι απ' αυτά πάλι θα ακούσουμε πολλά, εκλογές έρχονται! Αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς, τότε:

-το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης του Ασβεστοχωρίου, γρήγορα θα χαλάσει. Κι η απόφαση για το νέο δίκτυο του Χορτιάτη μπορεί να ληφθεί πριν τις επόμενες εκλογές! Και τα εγκαίνια του ίσως γίνουν στις μεθεπόμενες, μαζί με αυτά του Ασβεστοχωρίου.

- δαπάνες 500.000 ευρώ, για ανακαινίσεις, θα περνάνε τον Αυγούστο. Στα μπάνια του Λαού!

Αυτά και τόσα άλλα, εδώ και παραδίπλα.

            Τα μυαλά κι οι συνειδήσεις φτιάχνουν ή χαλάνε  “τ' ανώγεια και τα κατώγεια”.  

Ο καθένας βγαίνοντας από το σπίτι του, γίνεται δημόσιο πρόσωπο. Θέλοντας και μη. Και κρίνεται κι απ' αυτά που κάνει, αλλά κι απ' αυτά που δεν κάνει. Γιατί η αδιαφορία, η σιωπή, η ανοχή, είναι  πολιτικές πράξεις, με όνομα και επίθετο, όπως η δράση κι ο λόγος.

Τα Μαύρα Φίδια, αυτά που σκάνε απ' τ' αυγά τους παντού στις μέρες μας, δεν θέλουν τη συνενόησή μας για το νερό. Την ξεραήλα της αδιαφορίας μας θέλουν! Η ανικανότητα μας να συνεννοούμαστε, ακόμα και για σταγόνες και λακούβες, τους στρώνει τον δρόμο!

            Γι αυτό κύριε Δήμαρχε σας παρακαλώ να ξανασκεφτείτε  όταν λέτε “Κάτσε εσύ, εγώ είμαι εδώ για τα προβλήματα σου” κάνοντας χειραψία με το δημότη, καιρός που είναι!

Γιατί όταν τα Φίδια μεγαλώσουν, θα δαγκώνουν αδιακρίτως, όλους τους αξιοπρεπείς ανθρώπους. Και τότε αλλοίμονο σ' αυτόν που είναι μόνος. Τα ζήσαμε αυτά.

Γι αυτό, ας μην ξεχνάμε το Σύνταγμά μας.

 

                                                                                                            Βασίλης Π. Βογιατζής

 

Στη φωτογραφία : Συνεδρίαση λαϊκής αυτοδιοίκησης στο χωριό Βλάσι Αγράφων, 1943. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή

 

 

ΑΙΤΗΣΗ του/της                                               __________________,    ___  Δεκεμβρίου 2018

 

___________________

 

Διεύθυνση  

________________________

 

 

                                                                                                            Προς

                                                1) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Πυλαίας -Χορτιάτη

                                                                                        25ης Μαρτίου 17, Ασβεστοχώρι

                                                2) το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη

                                                                                         Απ. Σαμανίδη 21, Πανόραμα

                                                                                      

Θέμα: Παροχή πληροφοριών και ενημέρωσης.

 

            Ως “κάτοχος” υδρομέτρου είμαι ο αποκλειστικός, κατά το μερίδιο που μου αναλογεί, χρηματοδότης/τρια της ΔΕ μαςΥΑ, ανάδοχος και εγγυητής/τρια των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησής μας.

            Επίσης και ως απλός κάτοικος της κοινότητάς μας εισφέρω οικονομικά και εξαρτώμαι απόλυτα από τις αποφάσεις της: η ΔΕΥΑ είναι ο μοναδικός πάροχος νερού στον τέως Δήμο Χορτιάτη και ο μοναδικός διαχειριστής των αποθεμάτων του νερού. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ να μου χορηγήσετε τις αιτούμενες οληροφορίες

            Αυτές, αφορούν στους παράγοντες που αύξησαν το νέο τιμολόγιο του νερού κατα 150% περίπου,σε σχέση με το 2016.

            Οι αυξήσεις αυτές επιβλήθηκαν για να μην είναι η επιχείρηση ελλειματική. Κατάσταση στην οποία την οδήγησαν οι αποφάσεις των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων.

            Παρομοίως, οι  επιλογές του σημερινού διοικητικού συμβουλίου καθορίζουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μου και θα καθορίσουν την τύχη μου ως καταναλωτή/τρια νερού.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ενημερώνομαι, με όποιο τρόπο εσείς κρίνετε καλύτερο, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρησή μας όπως και τις προσφερόμενες επιλογές που προσφέρονται για την διαχείρισή τους.

 

                                                                                                            Οι αιτούντες

Σχετικά άρθρα (βάσει ετικέτας)

hortiatis570.gr | 2008 - 2012 | Διαχείριση ιστοσελίδας: Κώστας Παράδας, kaparadas@hortiatis570.gr | Γιώργος Ρηγόπουλος, rigopolulos@hortiatis570.gr | Σωτήρης Τοκαλατσίδης, admin@hortiatis570.gr

Top Desktop version