hortiatis570.gr

Switch to desktop Register Login

Εταιρίες που συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι τρομακτικό το πόσο αποτελεσματική κατευθυντήρια γραμμή είχαν οι Ναζί σε μια ολόκληρη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού και της βιομηχανία της, σε σχέση με τους πολεμοχαρείς στόχους τους. Οι περισσότεροι ξέρουμε για τις τρεις μεγάλες εταιρείες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί.Η Hugo Boss που σχεδίασε τις τρομακτικές στολές των SS (όπως και η drabber που σχεδίασε τα καφέ πουκάμισα της νεολαίας του Hitler . Επίσης η  Volkswagen που σχεδίασε το Beetle με εντολή του Χίτλερ. Καθώς και η IBM η οποία σχεδίασε τις διάτρητες κάρτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την συστηματοποίηση της εξόντωσης των λαών με γνώμονα την φυλή ή την τάξη.Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες εταιρείες που λειτούργησαν συνεργατικά με τους Ναζί – άλλες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας ακόμα και σήμερα αναγνωρίσιμες πούλησαν – θα έλεγε κάποιος – και την ψυχή τους στο διάβολο με διαφορετικούς τρόπους. Με κάποιες  μπορεί και να εκπλαγείτε, ονόματα που ίσως δεν ξέρατε ή που δεν γνωρίζατε πόσο ανάμειξη είχαν. 

10. Chase Bank  Μετά από σκέψη, η συνεργασία της Chase Bank (νυν JP Morgan Chase), με τους Ναζί δεν ήταν και τόσο περίεργη. Ενας από τους βασικούς μετόχους της, ο JD Rockefeller, είχε χρηματοδοτήσει άμεσα ναζιστικά πειράματα ευγονικής πριν τον πόλεμο. Μεταξύ 1936 και 1941, η Chase και άλλες τράπεζες των ΗΠΑ βοήθησαν τους Γερμανούς να συγκεντρώσουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε ισοτιμία του δολαρίου, ποσό πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες – εκ των οποίων η Chase εισέπραξε το λαχταριστό ποσό των 500.000 δολαρίων. Αυτά ήταν πολλά χρήματα για την εποχή που τα εισέπραξε. Το γεγονός ότι τα γερμανικά σήματα που χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, προερχόταν από τους Εβραίους που είχαν εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία, δεν φαίνεται να ενοχλούσε την Chase , στην πραγματικότητα μετά την νύχτα (Kristallnacht) που χαρακτηρίστηκε ως η πιο βίαιη εναντίων των Εβραίων σε όλη τη ναζιστική Γερμανία και την Αυστρία το 1938, η Chase είχε παγώσει τους λογαριασμούς του γαλλοΕβραίων στην κατεχόμενη Γαλλία πριν οι Ναζί το ζητήσουν καν.     

9. Ford  Ο Henry Ford ήταν ένας πασίγνωστος αντισημίτης. Η ιδιότητα του αυτή υπογραμμίστηκε δημοσιεύοντας μια συλλογή άρθρων υπό το γοητευτικό τίτλο, «The International Jew: The World’s Foremost Problem».  Η Ford χορηγεί την εποχή εκείνη ακόμα και εφημερίδα την οποία χρησιμοποιεί ως ένα βήμα προπαγάνδας, κατηγορώντας τους Εβραίους για τον Α» Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα το 1938 τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της γερμανικής Eagle, το υψηλότερο μετάλλιο της Ναζιστικής Γερμανίας που χορηγούνταν στους ξένους πολίτες.  Η επιχείρηση της Ford στην Γερμανία παρήγαγε  το ένα τρίτο των στρατιωτικών φορτηγών που χρησιμοποιούνταν από τον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι δε σημαντικό είναι οτι ένα μεγάλο μέρος της εργασίας γίνοταν από τους κρατουμένους. Αυτό που είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι η Ford εικάζεται οτι έχει χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία (δουλεία)  ήδη πριν από το 1940 .  

8. Random House  Μπορεί να μην έχετε ακούσει για Bertelsmann AG, αλλά θα έχετε ακούσει για τα βιβλία που εκδίδονται από πολλές θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της Random House, Bantam Books και Doubleday. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, η Bertelsmann έχει δημοσιευθεί μια προπαγάνδα για την ναζιστική λογοτεχνία,“Sterilization and Euthanasia: A Contribution to Applied Christian Ethics.”  

7. Kodak   Όταν σκέφτεστε την Kodak, σας έρχονται εικόνες από ευτυχισμένες οικογενειακές φωτογραφίες και αναμνήσεις που μπορεί να τις έχετε και σε βίντεο, αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουμε είναι η εργασία «σκλάβων» στο γερμανικό υποκατάστημα της επιχείρησης που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Θυγατρικές της Kodak στις ουδέτερες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν πρόχειρα επιχειρήσεις με τους Ναζί, παρέχοντάς τους την δυνατότητα της αγοράς των προϊόντων τους κερδίζοντας έτσι το πολύτιμο ξένο νόμισμα. Το Πορτογαλικό υποκατάστημα έστειλε ακόμη και τα κέρδη του στο υποκατάστημα της Χάγης, το οποίο βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η εν λόγω εταιρεία δεν παρήγαγε απλώς κάμερες, επεκτάθηκε επίσης στην κατασκευή πυροκροτητών και σε άλλα στρατιωτικά αγαθά για τους Γερμανούς.  

6. Η Coca-Cola   Η Fanta είναι ένας νόστιμος χυμός πορτοκαλιού, χυμός που είχε αρχικά σχεδιαστεί ειδικά για τους Ναζί. Ακριβώς! βλέπετε, τα συστατικά για την κόλα που δίνει την επωνυμία της Coca-Cola ήταν δύσκολο προϊον στο να εισαχθεί, οπότε ο διαχειριστής του γερμανικού τμήματος της Coca-Cola, Max Keith, παρουσίασε  ένα νέο χυμό που θα μπορούσε να γίνει με τα διαθέσιμα υλικά.  Το 1941, η Fanta έκανε το ντεμπούτο της στη γερμανική αγορά. Ο Max Keith δεν ήταν ο φιλος των  Ναζί, αλλά οι προσπάθειές του να κρατήσει τη λειτουργία την Coca-Cola ζωντανή στα μέσα του πολέμου, σήμαινε ότι η Coca-Cola έπρεπε να εισπράττει από κάπου κέρδη, πράγμα που θα έδινε την ευκαιρία να αντέξει την οικονομική πίεση της εποχής και θα μπορούσε να επιστρέψει στην διανομή του κυρίως χυμού της Coca-Cola στην Ευρώπη, αμέσως μόλις ο πόλεμος τελείωνε .         5. Allianz  Η Allianz είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γερμανία το 1890, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Γερμανία, κατά την άνοδο των ναζί στην εξουσία. Ως εκ τούτου, γρήγορα άρχισε να ασχολείται σοβαρά με το ναζιστικό καθεστώς.  Ο Γενικός Διευθυντή της Allianz, Kurt Schmitt, ήταν επίσης  υπουργός οικονομικών του Χίτλερ, και η εταιρεία είχε ασφαλίσει τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό στο Άουσβιτς. Ηταν υπεύθυνος για την πολιτική που επέβαλε το ναζιστικό κράτος. Επιπλέον, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με τη ναζιστική κυβέρνηση για να εντοπίσουν τις πολιτικές ασφάλειας ζωής των ΓερμανοΕβραίων και έστειλε στα στρατόπεδα του θανάτου αρκετούς κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

4. Novartis   Η Bayer, αν και πασίγνωστη εταιρεία για την προέλευσή της, ως θυγατρική του κατασκευαστή που έκανε το Zyklon B αέριο που χρησιμοποιείται στα ναζιστικά στρατόπεδα και στους θαλάμους αερίων, φυσικά δεν είναι η μοναδική φαρμακευτική εταιρεία με σκελετούς στο ντουλάπι της.  Η ελβετική χημική εταιρεία Ciba και η Sandoz συγχωνεύονται για να σχηματίσουν την Novartis, η διασημότερη για τα φάρμακα της, Ritalin. Το 1933, το υποκατάστημα του Βερολίνου της Ciba παραδίδει για να καούν όλοι οι εβραϊκής καταγωγής υπάλληλοί της περιλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου. Εντωμεταξύ, η Sandoz ακολούθησε το παράδειγμα και εκανε το ίδιο και με τον πρόεδρό της.  Οι εταιρίες αυτές κατασκεύαζαν τα χρώματα, τα φάρμακα και τα χημικά για τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Novartis για να καθησυχάσει την ενοχή της προσπάθησε να επανορθώσει με το να  συνεισφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια προς ένα ελβετικό ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων των Ναζί.  

3. Η Nestle   Το 2000, η Nestle κατέβαλε πάνω από 14,5 εκατομμυρία δολαρία σε αποζημιώσεις για το ότι είχε καταναγκαστικούς εργάτες, και βασίζονταν ουσιαστικά σε εργάτες-σκλάβους που βρέθηκαν να είναι εκεί . Τα ποσά απαιτήθηκαν απο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και εβραϊκών οργανώσεων. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατείχε μια εταιρεία το 1947 και ότι είχε χρησιμοποιήσει καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του πολέμου και δήλωσε επίσης ότι « ορισμένες εταιρείες του ομίλου Nestle που δραστηριοποιούνταν σε χώρες που ελέγχονταν από το Ναζιστικό καθεστώς απασχολούσαν αναγκαστικούς εργάτες. Η Nestle επίσης βοήθησε με τη χρηματοδότηση ενός ναζιστικού κόμματος στην Ελβετία το 1939 και πέτυχε μια προσοδοφόρα σύμβαση που της έδινε την δυνατότητα να κερδίσει μεγάλα ποσά παρέχοντας την συνολική κατανάλωση σοκολάτας για τις ανάγκες του γερμανικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.  

2. BMW   Η BMW έχει παραδεχθεί τη χρήση έως και 30.000 αναγκαστικών εργατών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι αιχμάλωτοι πολέμου ήταν  εργάτες σκλάβοι και τρόφιμοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης, χρησιμοποιούνταν εκεί που παράγονταν κινητήρες για την Luftwaffe. Με αυτόν τον τρόπο οι εργάτες αναγκάστηκαν να ενισχύσουν το καθεστώς των Ναζί  να αμυνθεί, εναντίον εκείνων που προσπαθούσαν να τους σώσουν. Η BMW επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αεροσκάφη και την κατασκευή μοτοσικλέτών κατά τη διάρκεια του πολέμου, έτσι ουσιαστικά  δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας βασικός προμηθευτής των μηχανών του πολέμου για τους ναζί.  

1. Η General Electric (GE)   Το 1946 στην General Electric επεβλήθη πρόστιμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λόγω δόλιων δραστηριοτήτων σε καιρο πολέμου .  Σε συνεργασία με την Krupp, μια γερμανική εταιρεία κατασκευής, η General Electric σκόπιμα και τεχνητά αύξησε την τιμή του καρβιδίου βολφραμίου, ένα υλικό που ήταν ζωτικής σημασίας για την κατεργασία μετάλλων που είναι αναγκαίο για την πολεμική προσπάθεια. Αν και επέβαλαν σαν τελικό πρόστιμο μόλις 36.000 δολάρια στο σύνολο, η General Electric  είχε κερδίσει περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την απάτη και μόνο το 1936, δυσχεραίνοντας επίσης  την πολεμική προσπάθεια των αντιπάλων υπέρ των Ναζί. Η GE αγόρασε επίσης μετοχές της Siemens πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, που την καθιστά συνένοχη στη χρήση της εργασίας σκλάβων για να χτίσουν οι ίδιοι θαλάμους αερίων, όπου σε αυτούς πολλοί από τους εργάτες που τους κατασκεύασαν βρήκαν το θάνατο.     

Πηγή:tear.gr 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2016/09/04/eteries-pou-synergastikan-me-ton-chitler-2/?fbclid=IwAR1NMaoqYSVoAT0rXdgxhLF3aDb_hqwK9DTmXJii8fYHm8hjZGW5b7nflaU

hortiatis570.gr | 2008 - 2012 | Διαχείριση ιστοσελίδας: Κώστας Παράδας, kaparadas@hortiatis570.gr | Γιώργος Ρηγόπουλος, rigopolulos@hortiatis570.gr | Σωτήρης Τοκαλατσίδης, admin@hortiatis570.gr

Top Desktop version